El CEIC Alfons el Vell ha organitzat una vegada més el cicle de conferències “La Ciència III Mil·leni” amb la intenció d’apropar les veus més expertes en alguns dels aspectes científics que més interés desperten a hores d’ara entre la ciutadania. El cicle s’iniciarà este divendres 11 de gener de la mà del doctor en Medicina i pediatra Jose María Paricio, qui realitzarà una defensa de la lactància materna en la conferència “Història de la cultura de la lactància”. Explicarà el que ha durat la lactància al llarg de la història i com i per què tots els intents anteriors al segle XIX d’alimentar lactants amb llet diferent de la de dona van fracassar estrepitosament, ja que abocaven a la seva mort precoç. Finalment abordarà com esta cultura és fràgil i susceptible de perdre per diferents motius, entre els quals destaquen els interessos comercials de les multinacionals de l’alimentació infantil i el desinterès de responsables i institucions sanitàries.
Retos de la Safor para 2019
L’informàtic i analista de la Universitat Jaume I de Castelló, Ricardo Bonillo parlarà el pròxim 18 de gener de “La ubiqüitat de la tecnologia”. La tecnologia és a tot arreu i amb ella han canviat tots i cadascun dels aspectes de la nostra vida diària, de com ens relacionem, de com aprenem, de com sentim i, el que és més d’important, de com percebem aquest futur que està cada vegada més pròxim. Durant este viatge pel món de la tecnologia destacarà quins són i seran estos punts d’impacte i els perills que en alguns casos comporten dins d’una societat cada vegada més connectada i plural.
Llarga vida a la música romàntica
“¿Com de probable és que ens toque la loteria o que tingam família?” És el que intentarà demostrar Paco Montes, catedràtic del Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la Universitat de València en la xerrada que oferirà el 25 de gener. Abans de resoldre la incògnita, Montes explicarà com un jugador i dos matemàtics estan en l’origen de la probabilitat com a ciència moderna. Sense oblidar que des que el món és món la gent jugava i s’inquietava de no saber quina cara mostraria aquell dau primitiu que li deien taba.
Un viatge a l’univers de Vicente Berenguer
Per últim, l’1 de febrer Gurmesindo Verdú, catedràtic del Departament d’Enginyeria Química i Nuclear de la UPV, diplomat en Diploma d’enginyeria industrial i fundador de l’Institut de Seguretat Industrial de Radiofísica Ambiental tractarà sobre les forces fonamentals de la radiació còsmica. També parlarà de la radiació clàssica (alfa,beta, gamma) i la no clàssica (neutrons, muons, pions, ..). S’estudiarà quines són les dosis que es poden rebre en l’espai, tant nosaltres com els components electrònics. S’introduirà la reflexió d’Enrico Fermi, sobre si estem sols a l’univers, i s’abordaran les possibilitats que tenim d’anar a Mart i arribar en perfectes condicions de salut.