¿Com estan els comptes municipals? ¿Com va el pressupost per a 2019?
–En el moment d’entrar al Govern local al juny de 2015 ens trobem amb un deute de 505.000 €, el que suposava més de la meitat del pressupost municipal. Durant estos tres anys i mig de legislatura s’ha realitzat una gestió responsable centrada principalment en la reducció de les despeses. Els comptes municipals estan sanejats i en el mes de gener cancel·larem tot el deute municipal. El pressupost actualment està en procés d’elaboració, però les quantitats que es gestionaran són més menys iguals a les de l’any passat. El deute amb els proveïdors no existeix ja que el període mitjà de pagament que hi ha actualment és de 2,9 dies.
¿Quines inversions s’han fet en obres públiques en els darrers mesos?
–En els darrers mesos s’han fet diverses inversions que ascendeixen aproximadament a 300.000 euros. S’ha rehabilitat la Font de la Puigmola, s’ha condicionat la instal·lació elèctrica de la piscina de Barx, s’han millorat les instal·lacions de la Casa de la Cultura i s’ha canviat l’aire condicionat.També s’ha rehabilitat un edifici antic per traslladar-hi el gimnàs municipal i s’ha fet una intervenció en el consultori mèdic millorant totes les instal·lacions. A més actualment s’està executant el projecte de canvi de finestres i millora de la il·luminació dins del Pla Edificant.
S’han executat projectes contemplats en els pressupostos de 2018?
–Sí. S’ha traslladat l’Oficina de Turisme, s’han rehabilitat sendes com la de la Marjaleta del Pi, el Pla de Prevenció d’Incendis està redactat i falta aprovar-se pel ple, i pel que fa a la vorera entre el nucli urbà i la Drova s’està redactant el projecte d’expropiació. La pista de pàdel està ja en marxa, ja s’ha adjudicat el contracte i començaren en desembre. A més, ens arribaran en breu els desfibril·ladors per a instal·lar en edificis públics.
¿Queda pendent algun projecte amb la Diputació de València abans que acabe esta legislatura?
–Sí, queden pendents diverses actuacions que estan previstes per a l’any 2019 com són: millora de les canalitzacions de les aigües pluvials i ampliació de les voreres del carrer Reis Catòlics, millora de la xarxa d’aigua potable a la urbanització de la Drova a més de renovar l’enllumenat públic amb tecnologia LED i adquisició de mobiliari urbà, la nova construcció de nínxols al cementeri municipal i l’adequació de la carretera del Pla de Corrals. Totes estes inversions ascendeixen a un total de 200.000 euros.
¿Està complint la Generalitat amb l’ajuda concedida per al manteniment del col·legi?
–Sí, les obres van començar fa unes setmanes i van acabar abans que tornen els xiquets a les passades vacances de Nadal i Reis.
¿Tenen bona connexió per bus amb Gandia?
–Fa uns mesos la Generalitat va renovar concessions i va millorar el servici, passant de dos viatges diaris d’anada i tornada a cinc, a través de la carretera CV-675. Era una reivindicació històrica dels usuaris i de l’Ajuntament.
¿Com valora l’actuació de l’oposició, PP i la regidora no adscrita? ¿S’impliquen en les tasques municipals?
–Fa aproximadament un any que no vénen als plenaris, de fet quasi es perd la subvenció del Pla Edificant per esta deixadesa de funcions. S’hagueren de convocar fins a tres plenaris perquè s’aprovara l’adhesió al pla, encara sort que la regidora Esther Vidal, pel que sembla, trencant la disciplina del PP de Barx, i actuant amb responsabilitat va acudir al tercer plenari i va votar a favor de l’adhesió.
¿Com podria ajudar la Generalitat o l’Estat per a combatre el despoblament en localitats com Barx i generar una economia arrelada al territori?
–Pel que fa a la despoblació, sense dubte, augmentant els servicis bàsics. Les polítiques de quota mínima en localitats menudes com Barx imposa la reducció de servicis i per tant afavoreixen la despoblació, un clar exemple és l’atenció mèdica. Pel que fa a l’economia, la creació d’ofertes turístiques o culturals afavoriria sens dubte l’arrelament econòmic, ja que aspectes industrials per exemple serien inviables en este municipi principalment per la falta d’infraestructures.
¿Quin impacte tenen les activitats esportives en Barx, com per exemple l’arribada de ciclistes, el 4×4, o el Trail de Muntanya?
–Durant tot l’any són molts els ciclistes que visiten el nostre municipi i aprofiten per a dinar o esmorzar als bars del poble, això suposa un ingrés continuat al llarg de tot l’any. A banda, l’Ajuntament organitza i col·labora en activitats esportives com el 4×4, el Cross que forma part del Circuit de Curses Populars de la Safor-Valldigna, i per primera vegada, este any s’ha organitzat el Trail de Muntanya, integrat en la València Trail Race. Totes estes activitats generen un impacte econòmic per al municipi d’uns 65.000 euros.
¿Barx continua sent un ‘punt negre’ per a tindre internet a alta velocitat?
–Hui en dia no s’hauria de considerar com punt negre cap localitat. A més, amb les polítiques fomentades per la Unió Europea, en programes com ‘smart cities’ dins el programa marc H2020 la connectivitat del municipi ha d’estar assegurada abans de l’any 2020, per molts obstacles o limitacions que puguen aparéixer durant la instal·lació.
En la seua opinió, ¿per què creu que és conegut Barx més enllà de la comarca de la Safor?
–En l’aspecte històric podem dir que al segle XVIII Barx era un punt important en la ruta del comerç de la neu. Pel que fa a l’oferta turística per tots és sabut que des que es va fer l’hotel que hi havia a la Drova, on s’allotjaven els jugadors del València CF, Barx ha estat un punt de referència per a aquells turistes que volen gaudir de la natura i la gastronomia en un ambient tranquil i relaxat. I actualment Barx és conegut també internacionalment gràcies a la pel·lícula “Solo”, rodada a l’estiu de 2016. Gràcies a ella el nom de Barx ha viatjat a Los Angeles, Florida, a la Xina, a Londres, Bristol, Madrid, Marbella… I com no, Barx viatja de manera incondicional amb els nostres ambaixadors també internacionals Ricard Camarena i Jürgen Schadeberg.
¿Com és la relació en la Mancomunitat de la Valldigna? ¿És eficient l’organisme?
–La veritat és millor que bona. Alguns es pensaven que després de l’eixida de Tavernes la Mancomunitat desapareixeria però el que ha passat és el contrari, cada vegada Simat, Benifairó i Barx estem més units i treballem millor. Un bon exemple és el festival Resona Valldigna, una varietat d’activitats culturals que s’organitzen des de la Mancomunitat.
¿Quins són els principals servicis que es podrien mancomunar?
–Actualment segons els estatuts només es poden mancomunar servicis culturals i turístics. Aprofitant l’eixida de Tavernes estem estudiant modificar els estatuts per a ampliar el catàleg de servicis.
Tot i que l’incendi d’agost no va afectar massa a Barx, ¿s’implicarà l’Ajuntament d’alguna manera en els plans de reforestacions, per exemple el que impulsa Gandia en el Barranc de Borrell?
–Des que es va originar l’incendi els alcaldes dels municipis afectats mantenim un diàleg continu i des de l’Ajuntament de Barx hem oferit la nostra col·laboració en tot el que ens siga possible.
¿Creu que el monestir de Santa Maria rep les inversions adequades del Consell per a atraure turistes?
–Pel que sembla, sí que estaven arribant les inversions però la gestió va haver de ser desastrosa ja que la Fundació Jaume II el Just, va deixar un deute de més 13 milions. Actualment s’està treballant perquè les inversions que arriben s’administren de manera mes adequada.
Entrem a la recta final de la legislatura. ¿Ja tenen perfilada la candidatura que presentarà Ciutadans a Barx?
–En estos moments estem ocupats en la gestió municipal, i quan vinguen les eleccions, ens centrarem en elles.
¿Com va la implantació del partit en la Safor-Valldigna?
–Ciutadans està realitzant una implantació a la comarca però primant la qualitat. No obstant això, Cs estarà present en diverses poblacions i serà l’alternativa en gran part dels municipis de la Safor. A Gandia, Oliva, Tavernes i moltes més poblacions Cs hi serà present per portar el sentit comú als ajuntaments.
¿Què suposa per a vostè ser l’únic alcalde de Cs a la comarca?
–Suposa una gran responsabilitat perquè en ser l’únic alcalde de la comarca he de esforçar-me al màxim per demostrar que Ciutadans és sinònim de canvi i de gestió responsable. Hem demostrat que la gent pot confiar Ciutadans com a bons gestors.