L’homenatjat va ser membre d’Al Tall i pintor
L’alcalde de Simat de la Valldigna, Víctor Mansanet, va participar el passat divendres a Corbera en l’acte institucional de concessió de la Insígnia d’Or municipal, a títol pòstum, a Enric Banyuls, pintor i músic, que va morir el gener de 2018.
L’acte, presidit per l’alcalde de Corbera, Jordi Vicedo, es va celebrar en el saló de plens del Consistori, el qual estava atapeït de gent. Entre el públic hi havia la viuda del músic, Rosa Ureña; el fundador d’Al Tall, Vicent Torrent, Víctor Labrado, l’advocat Josep Antoni Pérez Vercher, membre de l’Associació de Juristes Valencians, i amistats del músic.
L’alcalde de Simat va ser un dels professionals que va intervenir en l’acte amb una laudatio defensant la vàlua artísticomusical de Banyuls, en la qual defineix al músic com «una persona culta, treballadora, intel·ligent, conversadora, íntegra», i va destacar la seua aportació al grup Al Tall en la música i en la seua labor d’investigador de la música tradicional valenciana i mediterrània.
Després de l’acte, es va presentar a la Casa de la Cultura el llibre Crònica parcial (1971-1987) editat per la Institució Alfons el Magnànim i, seguidament, es va inaugurar a l’espai expositiu Enric Banyuls una mostra de l’obra pictòrica de l’autor.
Membre d’Al Tall
Enric Banyuls va faltar el 16 de gener de 2018. Va ser guitarrista, percussionista i veu del grup Al Tall des de 1993 fins a la seua dissolució, el 2013. A més a més va estudiar en l’Escola de Belles Arts Sant Carles de València, on demostrà el seu esperit crític.
La seua labor com a investigador de la música tradicional és molt important, atés que va assumir la riproposta com un mitjà per recuperar la música tradicional i integrar-la en la modernitat per parlar del present. En paraules de Mansanet: «Sense la seua intervenció decidida, hauria desaparegut una part del nostre patrimoni sonor».
El primer edil simater va intervenir com a periodista i escriptor, donat que a finals de 1995, va publicar la biografia Al Tall, vint anys (La Màscara), i el 2010 Al Tall, una música per a un poble (Bromera), en què retrata la trajectòria artística del grup de música tradicional més important del País Valencià. També publicà Al Tall, 35 anys de música mediterrània des del País Valencià (Universitat d’Alacant, 2010).