UN DIA DE LA VALLDIGNA PLE D’ACTES I SIMBOLISME
Decret delegació de competènciesTRESORS AMB HISTÒRIA
Un torrent d’activitats lúdiques i culturals de tota classe han protagonitzat el Dia de la Valldigna, el proppassat cap de setmana. Presentacions de llibres, visites guiades, teatre infantil, DJ, berbena popular, concert de jazz, muixerangues, mercat medieval, fireta i diversió. Tota una sèrie d’actes adreçats a tots els públics en què s’ha volgut oblidar els dos anys anteriors, estigmatitzats per la pandèmia. Tant la Conselleria de Cultura, Educació i Esport com la Mancomunitat de la Valldigna i, de manera especial, l’Ajuntament de Simat, han estat els organitzadors dels actes.
La regidora de Cultura i Festes, Almudena Donet, ha destacat “la participació activa i nombrosa de la ciutadania en tots els actes programats per l’Ajuntament”, la qual cosa ha servit per ressaltar el “caràcter hospitalari i joiós del poble simater”. Enguany, Simat ha estat una volta més capital de la Valldigna, i alhora “un punt d’acollida de valencians i valencianes que han vingut a disfrutar de la nostra història, cultura, natura i gastronomia”, afirma la regidora.
Modificació de l’ordenança fiscal per la prestació de serveis turísticsEl mercat medieval ha comptat, en esta edició, amb diversos tallers i experiències medievals, mentre que la programació cultural ha contemplat la presentació del llibre La Valldigna, paisatges i prehistòria, coordinat pels arqueòlegs Josep Fernández i Virgínia Barciela, en què han col·laborat 17 investigadors de prestigi. També hi ha hagut l’actuació de l’arpista, cantant i compositora alacantina Alba Asensi, així com l’excel·lent recital de jazz de la vocalista Sara Dowling, considerada la millor vocalista en els British Jazz Awars de 2019, qui va estar acompanyada del cèlebre saxofonista Perico Sambeat.
També es va realitzar la tradicional Passejada de la Dona, la XXVI Marxa de les Torxes i les exhibicions de la Jove Muixeranga de València i la Nova Muixeranga d’Algemesí, així com la també popular berbena, esta vegada protagonitzada per la Tokyo Band.
Finalment, se celebrà un acte institucional, president per la consellera de Cultura, Raquel Tamarit, en l’església del Monestir de Simat, en què es va concedir el Premi Valldigna a la ciutadania de la Valldigna. Este premi va ser arreplegat pel professor de la Universitat de València i expresident d’Acció Cultural del País Valencià, Vicent Martínez Sancho, qui ressaltà en la seua intervenció “la iniciativa d’un grup de valldignencs en la lluita per la recuperació del Monestir”.
Els actes del Dia de la Valldigna van estar precedits per la constitució del Consell Rector del Monestir de la Valldigna, organisme oficial que regirà el futur immediat de l’antic cenobi simater, del qual formen part la consellera de Cultura, Raquel Tamarit; les universitats públiques valencianes, així com els alcaldes de la Mancomunitat de la Valldigna: Simat, Víctor Mansanet; Benifairó, Josep Antoni Alberola; i Barx, Miquel Donet, entre d’altres. Precisament el primer edil simater, Víctor Mansanet, va destacar els diferents actes programats, així com “la càrrega simbòlica que té la diada tant per a la ciutadania de la nostra comarca com per a tota la del País Valencià”.